Het staat stoer als leidinggevende om in je organisatie te roepen kom alleen met oplossingen en val me niet lastig met problemen. Het stimuleert het oplossend vermogen van de organisatie en het versnelt volgens velen de implementatie van de strategie. Toch zit er een adder onder het gras, want hierop volledig blindvaren brengt niet het gewenste resultaat.

Er zijn legio onderzoeken waaruit duidelijk blijkt dat de leidinggevenden veel enthousiaster zijn over de medewerkers die oplossingen aandragen in plaats van problemen. Toch heeft het stimuleren van het oplossingsgericht denken een andere kant.

Als er altijd een oplossing van je wordt verwacht zie je dat mensen met pasklare oplossingen komen. De diagnose is gesteld, maar daarmee ontneem je de kans om nog iets op te steken van de standpunten van de ander. Je gaat ook graag met je eigen oplossing aan de haal.  De vraag is hoe grondig er naar het probleem is gekeken en of met een dergelijke cultuur de beste oplossing bij het probleem is gezocht. Onderzoek wijst uit dat een te sterke oplossingsgerichte cultuur juist meer fouten in de hand werkt.

Het is belangrijk dat er dus eerst goed naar het probleem wordt gekeken en dat het wordt besproken voordat je aan de oplossing kunt werken.  Als je er zeker van wilt zijn dat de juiste problemen op de meest effectieve manier worden opgelost moet je andersdenkenden in je organisatie opsporen en ruim baan geven.

Roep de ‘gele kanaries’ in het leven in je organisatie. Een betrouwbare groep van verschillende afdelingen die uiteenlopende invalshoeken vertegenwoordigen.  Gele kanaries zijn vernoemd naar de kanaries die werden gebruikt in de mijnen in de 19deeeuw om mijnwerkers te waarschuwen voor dodelijke gassen.

Laat uw kanaries zorgvuldig omgaan met lastige kwesties en hun mening durven geven, dan worden strategie sneller geïmplementeerd en uw resultaten beter.

Laat ze het probleem goed onderzoeken, zorg dat het goed wordt gedeeld en onderzoek daarna wat de mogelijke oorzaken en oplossingen zijn.

Wil je meer weten hoe je gele kanaries kunt spotten in je bedrijf neem dan contact met ons op of leer er meer over op onze website onder andere bij de Resultaten Versnelleren Strategie vertaler. Of volg ons via LinkedIn of Facebookpagina TEAM21C.

Bron: Grant, Adam – ‘Het kan ook anders’ Hoe non-conformisten de wereld veranderen. Amsterdam, A.W.Bruna uitgevers, 2018.