Het klinkt misschien wat gratuit, maar een succesvolle strategie vraagt samenwerking. Samen met je eigen mensen je strategie bepalen en samen met je mensen de strategie uitvoeren. Doe je dat niet, dan gaat het niet werken. Als je het formuleren van de strategie loshaalt van de executie, dan zal de strategie niet geïmplementeerd worden.

Dus niet met een exclusief clubje op de hei gaan zitten. Blijf weg van het script waarin directies zich laten begeleiden door dure consultants om uiteindelijk vanaf hun Olympus te roepen welke verhelderende inzichten en vergezichten hen deelgenoot zijn geworden en die zij nu gelukzalig laten neerdalen over de rest van de organisatie. Keer op keer blijkt dat de afkondiging van een strategie waarbij de mensen niet zijn betrokken, als een kogel in de zandbak valt. Je kunt mensen niet motiveren door af te kondigen. Betrokken medewerkers krijg je door ze te betrekken.

Wat je wel kunt doen is het honoreren van hun professionaliteit en gebruik maken van hun netwerken. Professionals opereren in meerdere netwerk tegelijkertijd. Dat mag je verbinden en inzetten voor de ontwikkeling en uitvoering van je eigen strategie. Dit is in de kern de strategie achter de strategie, sturen op interactie en samenwerking tussen mensen en netwerken.

Je versterkt het succes door medewerkers gelijk na te laten denken hoe ze straks zelf de bijdrage gaan leveren aan het implementeren van de strategie. Dan wordt ook de eigen bijdrage concreet en vergroot je de verbondenheid met de strategie.

Dat vraagt een andere intelligentie in een andere vorm van leiderschap. Geen controle, maar verbinden. Echt faciliteren zodat alles eromheen op orde is. Geen ego’s maar samenwerking.

Wil je meer weten over samenwerkingsstrategie achter de strategie neem dan contact met ons op of lees er meer over op onze websiteonder andere bij de Strategie Vertaler. Je kunt ons volgen op LinkedIn of Facebook TEAM21C.