Dan pas heb je kans om succesvol te zijn  

Als je naar de vacatures kijkt zie je het nog steeds boordevol met gewenste competenties staan. Als je er goed naar kijkt zie je dat die competenties iets zeggen over je successen uit het verleden, maar welke garanties bieden die voor het succes in de toekomst?

We zullen moeten afleren te veel te vertrouwen op kennis en ervaring. De zogenaamde juiste competenties helpen je steeds minder om langdurig succesvol te zijn. Sterker nog, het remt je succes. Ook zie ik mensen die gedwongen worden het bedrijf te verlaten omdat ze niet meer aan de nieuwe set competenties voldoen. Vaak gaat hiermee een kracht verloren die nog van veel betekenis had kunnen zijn als je anders gaat denken over wat je nodig hebt in een organisatie voor het blijven behalen van succes.

Door de snelheid van de veranderingen moeten we af van ons starre denken dat de juiste set van competenties ons aan het succes helpt.

Het gaat in essentie maar om één belangrijk ding en dat is het leervermogen ons steeds aan de passen aan de verandering en ons steeds opnieuw uit vinden. Het gaat om je vermogen de problemen van morgen op te lossen. Als je de flexibiliteit in jezelf weet terug te vinden garandeer ik dat de kans succesvol te zijn sterk gaat toenemen. Zorg dat je in staat bent om iedere keer opnieuw op een andere manier, passend bij de uitdaging van nu, invulling te geven aan de oplossing die nodig is.

Regelmatig lees je dat grofweg 50% van de banen van nu over 15 jaar niet meer bestaan. Ik voorspel dat het sneller gaat en misschien wel met een hoger percentage.

Wat moet ik dan doen zul je je afvragen. Allereerst proberen de automatische piloot in het denken uit te schakelen. Ophouden met rondjes lopen. Minder kijken naar wat je al weet en daarbinnen naar een oplossing te zoeken maar je meer af te vragen wat je nog niet weet. Je te laten inspireren door anderen en daarmee bedoel ik niet een gelijke maar juist iemand die heel anders is. Zoek de diversiteit op. Niet alleen binnen de organisatie waar je werkt maar juist ook daarbuiten. Benut het netwerk. Kijk eens vaker op LinkedIn naar iemand met wie je kunt sparren. Maar er is veel meer om te excelleren in het leervermogen om je telkens opnieuw te vinden en succesvol te zijn.

Wil je meer weten neem dan gerust contact met ons op TEAM21Cof volg ons op LinkedInof Facebook.