Het recentelijk verschenen boek “Feitenkennis” van Hans Rosling bewijst dat chimpansees beter zijn in het geven van het goede antwoord op feitenvragen dan wij mensen. Van 13 algemene vragen beantwoordt de meerderheid slechts 2 ervan goed. Vaak ook nog hoe intelligenter de mens, hoe slechter in het geven van de juiste antwoorden.
Nu zul je zeggen ja maar voor mijn kennis op mijn vakgebied of met mijn ervaring is dat natuurlijk veel beter gesteld. De kans is groot dat ook hier geldt dat we vaak niet met de juiste feiten tot onze besluiten komen. Hebben we dan wel de juiste beslissing genomen? De twijfel begint.
De vraag is handelen we dus wel op basis van feiten. Allereerst is er een belangrijke handicap dat geen mens genoeg capaciteit heeft om alle informatie om zich heen in zich op te nemen. Daarom is ondernemerschap zo belangrijk.
Bij algemene vragen blijkt dat geen feit of grafiek op het dramatische moment de gevoelens van mensen kan beïnvloeden. Je leest dat het jaarlijks aantal doden door vliegtuigongelukken per 10 miljard passagiersmijlen 1 is. Dat doodgaan in een vliegtuig als gevolg van terrorisme eveneens uiterst klein is, de kans is slechts 0,05%. Maar als we dan het vliegtuigincident van de MH17 voor ogen hebben helpen die feiten van hierboven niet.
In het werk is dat niet anders. De markt verandert razendsnel, de concurrentie komt steeds vaker uit onverwachte hoek, het businessmodel blijkt niet langer houdbaar en we voelen ons genoodzaakt snel beslissingen te nemen en de koers te wijzigen. De 10 vuistregels bij het verkrijgen van feiten voor algemene vraagstukken uit het boek Feitenkennis blijken verrassend goed bruikbaar voor organisatievraagstukken. Onderstaand de 10 vuistregels uit het boek.
Kijk zelf ook eens vaker of je wel de juiste feiten in handen hebt om tot een goede besluitvorming te komen. Wil je hulp bij beter gefundeerde beslissingen gebaseerd op feiten neem dan gerust contact met ons op.
Ik beveel het boek ‘Feitenkennis’ van de in 2017 overleden Hans Rosling van harte aan. Gelukkig zetten de kinderen Ola en Anna Rosling zijn werk voort.