Bij trainees denken we meestal aan vroegtijdig scouten van talent. De keerzijde is dat de recruiter op pad moet om stageplekken te regelen met kleine klussen en managers die bereid zijn hun schaarse tijd te investeren in jonkies die over een half jaar weer weg zijn. Die arme recruiter.

Weet u nog, wat kleine kinderen doen? Trainees hebben hetzelfde. Ze zijn nog onbevangen, bijna argeloos. Soms lijken trainees net kinderen die met omhooggetrokken wenkbrauwen van verwondering door jouw wereld lopen en geen idee hebben hoe die werkt.

Ze zijn nieuwsgierig, ze willen het snappen. Dus stellen ze vragen, onbezwaard over zaken die zij helder zien. Ongefilterd, bijna puur. Want ze zitten in een leercurve, niet op een carrière ladder. Daar zit de winst. Daar heb je geen dure bureaus en onderzoeken voor nodig.

Wat de jonkies ons kunnen leren is dat we niet allemaal jong hoeven te zijn om jeugdig te denken. Het is hun mindset, die bron van jeugdigheid die ze meebrengen. De belofte van trainees is dat ze het professionele denken helpen vernieuwen en verfrissen. Dat je professionele wijsheid, ervaring en vaardigheden kunt aanvullen met de naïeve briljantheid en vitaliteit van de jonkies.

Een belangrijke voorwaarde is dat de trainees puur en ongefilterd mogen zijn in de organisatie. Dat ze mogen vernieuwen en verfrissen en niet worden weggewoven. Want dan leert de trainee niet, de organisatie leert niet en blijft alles zoals het was. Dat zien trainees ook. Dan ben je een ambassadeur armer en dat vergroot de aantrekkelijkheid van je organisatie niet voor talenten. Traineeschip moet echt van twee kanten komen en dat zullen we met de aanstaande arbeidskrapte nog hard nodig hebben.

De recruiter die dit potentieel van zijn trainees kan inzetten, injecteert zijn organisatie met de stofwisseling van de jeugd. Die geeft steeds weer een extra impuls om te leren en te ontkalken. Dat is een belangrijke bijdrage van de recruiter om zijn organisatie lekker scherp te houden.

En dat heb je gewoon in huis.

Wil je meer weten hoe je de waarde van trainees kunt verhogen neem dan contact met ons op of lees er meer over op onze website. Of volg ons via LinkedIn of Facebookpagina TEAM21C.