Het plezier in je werk van de medewerker ontstaat als hij er energie voor heeft en plezier aan beleeft om resultaten te boeken. Dit komt het beste tot stand als hij dit samen met collega’s doet. Zo kun je elkaar inspireren en helpen. Een team levert veel meer resultaat op dan de optelsom van individuele prestaties, recent onderzoek wijst dat uit.

Een van de condities voor zelfmotivatie is het vertrouwen dat de teamcollega’s elkaar geven. Een andere is de steun die ze ondervinden van hun leidinggevende. Het vertrouwen wordt versterkt als de teamleden zicht hebben op de talenten van zichzelf en elkaar.

Tot slot groeit de motivatie in het werk als er in niet al te grote teams wordt gewerkt. Ook een wisseling van deelnemers draagt hieraan bij. Maar het allerbelangrijkste is de samenstelling van het team. Die moet passen bij de opdracht en voldoende divers zijn.

De resultaten verbeteren substantieel als de organisatie bereid is toenemend vertrouwen te geven in de zelfstandigheid van de teams en de leidinggevende meer steun verleent dan aanstuurt. Geef ook ruimte voor het van tijd tot tijd bespreken van ieders talent.

Wil je een gedetailleerd overzicht in de motivatie van je team dan is de mindset navigator het overwegen waard.