In de komende 15 jaar zullen veel traditionele banen veranderen en verdwijnen. Dus als je morgen nog mee wilt doen zal je over fundamenteel andere skills moeten beschikken. Je moet in staat zijn om nieuwe omstandigheden snel te doorgronden en antwoorden te vinden die nog niet eerder zijn bedacht. Je bestaande kennis en actuele ervaring zal steeds minder van toegevoegde waarde zijn. Ook hier geldt, de grootste bedreiging voor innovatie is je ervaring. De slogan zonder kennis geen toekomst wordt van een voordeel steeds meer een nadeel.
Nieuwsgierig durven zijn en open te staan voor toeval. Het verschil te kunnen onderscheiden wat is ruis en daar moet ik mij niet door laten afleiden en wat is een signaal waar ik echt wat mee moet. Kortom het vanzelfsprekende ter discussie durven stellen. Durf je het succes van vandaag ter discussie te stellen. Dat is moeilijk, heel moeilijk. Want we hebben de neiging om aan het succes van vandaag vast te houden. Het is een manier om met onzekerheid om te gaan. We Harvardiseren, Sovjetiseren of bureaucratiseren de werkelijkheid. Hoe je het ook noemen wilt. Ondertussen blijven we jonge talenten opleiden voor middelmatigheid en voorspelbaarheid. Iedereen weet dat de wereld nu al onvoorspelbaar is en grote uitslagen kent.
Leren kan echt anders. Leervermogen is nu al de belangrijkste onderscheidende factor in de markt. Wie het snelste een nieuwe uitdaging kan omzetten in een passend antwoord, heeft de markt. Dat vraagt snel lerende teams waarin mensen louter op hun kwaliteiten samen heel hard werken aan de oplossing. Met inzet van hun verbeelding, creatiekracht en implementatiekracht.
Dan wordt leren toch echt veel leuker!